Духовна трибина- Вера и страх

       Са благословом епископа ваљевског Господина Исихија, 16. марта 2023. године, у свечаној сали Гимназије, одржана је духовна трибина под називом  Вера и страх. На трибини су говорили протојереј  Небојша Миливојевић и професорка верске наставе Маријана Додовић. Учешће на трибини су узели и ученици школе, који су изводили пригодни културно уметнички програм.

    Учествовали су: Милица Рикановић, Анастасија Леповић, Наташа Бановић и Никола Ватазевић,  који су изводили нумере уз клавирску пратњу ученице Иве Митровић. Такође су читали стихове из збирке песама „Звон србских звона“ Мирјане Дудић.

 Тема трибине је подстакнута недавним трагичним догађајима у земљи, који су у нама пробудили осећања дубоке туге и великог страха. Циљ трибине је био да пробуди смирај код свих присутних и да их поучи како је вера једини одговор на страх и да се сваки стрес и искушење побеђују  вером у Бога. Публика је обогатила програм постављањем питања и учешћем у дискусији.

    Трибина је одржана баш у простору школе, јер је школа место где деца не само интелектуално расту, већ и место где се они духовно шире. Сам појам просвета (просвешченије, просветљење) указује на то.

    Задатак школе је пре свега да децу просветли и да им поред знања понуди осећај заједништва, припадности, жељу за стваралаштвом, креативношћу, а пре свега да буде место сигурности и радости, које ће им баш као и Црква понудити оно што је њиховој души најпотребније.

     По речима директорке школе, план је да се и у будуће  настави са организацијом сличних догађаја, да се млади подстичу на добра дела, да развијамо емпатију, негујемо поштовање и љубав.

    Надамо се да ће се традиција одржавања духовних трибина у нашој школи наставити, а судећи по одјеку публике и реакцији присутних, за то итекако постоји разлог.

                                               Маријана Додовић, професорка верске наставе