Урош МИЛОШЕВИЋ – Ђак генерације 2016 – 2020.

Урош Милошевић

Урош је син Јеврема и Љиљане Милошевић. Рођен је 9. јула 2001. године у Ваљеву, а живи са породицом у Убу. Носилац је дипломе „Вук Караџић“. Ученик је одељења IVa чији је одељењски старешина професорка француског језика Злата Недић.

Урош са професорком Златом Недић и директорком школе Анђелком Симић

Због награда у трећем разреду – друго место на републичком такмичењу из књижевности и другом место на републичком такмичењу из српског језика и језичке културе, Урош је ослобођен свих делова пријемног испита за упис на Филолошки факултет у Београду, на којем ће се уписати на смер Српски језик и књижевност. 
Жели да једног дана буде професор Српског језика и књижевности.

Урош нам је о својим активностима и такмичењима рекао следеће:

„Још од основне школе сам волео да се такмичим у различитим предметима, и природних и друштвених наука. Током школовања у гимназији учествовање на такмичењима сам свео на два предмета, српски језик и књижевност и биологија.

Нажалост, и поред свег мог труда и велике жеље за успехом, нисам успео да освојим једно од прва три места на такмичењу из биологије, иако сам сваке године учествовао на републичком такмичењу.

На такмичењу из српског језика и књижевности остварио сам запажене резултете. У првом и другом разреду, на републичком такмичењу из књижевности Књижевна олимпијада освојио сам треће место, док сам у трећем разреду освојио друго место. Учествовао сам на републичким такмичењима и из српског језика и језичке културе, али само сам у трећем разреду успео да освојим друго место. Велику захвалност дугујем драгој професорки Жељки, која нас је сваке године, већ од октобра, темељно припремала за све нивое такмичења.

Такође, заслугом још једне мени веома драге професорке биологије Бојане, омогућено ми је да учествујем на зимском семинару из биологије у Истраживачкој станици Петница, у фебруару 2019. године. Такво искуство је од великог значаја за све младе људе који желе да се детаљније баве науком. Тамо сам научио како написати кратак научни рад и за кратак временски период изложити га пред публиком. Веома жалим што нисам могао да одем и на летњи семинар због такмичења која су се одржавала у исто време, али сам на њима остварио одређене успехе.

Поменућу још и то да сам од новембра 2018. до фебруара 2019. учествовао на пројекту Светионик знања, који финансира и Министарство омладине и спорта. Пројекат окупља учеснике из градова широм Србије, а циљ је осмислити идеју која ће помоћу развоју тих градова у области културе, спорта, екологије… Тим из Уба чинило је три ученика из Гимназије. Нисмо се домогли запаженог пласмана, али смо осмислили пројекат који подразумева изградњу шаховске табле на Школарцу. Иако је изграђена на другој локацији, ипак  ми је драго што је наша идеја реализована и што сам уопште имао прилике да учествујем на тако занимљивом пројекту.“

Урош са професорком Боајном Томић и професорком Жељком Митровић